Her følger en oppdatering over hva som egentlig skjedde i overgangsparlamentet i Nepal på søndag. Maoistene og UML stemte begge for å starte arbeidet med republikk, og å avholde valget under et forholdstallvalg system(slik som vi har i Norge). Kongresspartiet stemte mot. Noen av de mindre kommunistpartiene avstod fra å stemme fordi de mente det kunne være skadelig for enheten i syvpartialliansen. Maoistene og UML har i utgangspunktet flertall sammen, men for å gjøre forandringer på den midlertidige grunnloven som skal være virksom frem til valget, må man ha 2/3 flertall. Altså kan Kongresspartiet blokkere forslagene om de vil. Forslagene fikk dermed bare simpelt flertall. Maoistene og UML har begge uttalt etter søndag, nå må Kongresspartiet etterleve vedtakene som fikk flertall i parlamentet. Vedtakene har ingen reell virkning på loven i Nepal, men de kan vise seg å få en stor politisk betydning. Det vil såvidt jeg kan forstå, bli vanskelig for Kongresspartiet å sette seg hardt mot å etterleve vedtakene ettersom de liker å fremstå som tilhengere av demokratiet. Trolig er også det yngre sjiktet av medlemmer i Kongresspartiet tilhengere av å innføre republikk jo før jo heller. Toppledelsen har derimot insistert på at dette må gjøres etter valget. Maoistenes Baburam Bhattarai uttalte i går at om Kongresspartiet ikke blir med på å sette i verk vedtakene, vil de søke å finne en annen statsministerkandidat. Det ville ikke overraske meg om dette utspillet kommer i håp om å intensivere konflikten i Kongresspartiet mellom Deuba og Koirala klanen. Kongresspartiet har nemlig nettopp slått seg sammen igjen, etter at det var delt i to deler. Koirala klanen er den ene siden, mens den andre står bak Deuba, som var statsminister under borgerkrigen. Kanskje vil sistnevnte se dette som en mulighet til å skade Koirala-fløyens innflytelse.
Sikkert er det iallefall at UML fungerer som det politiske sentrum i Nepal nå om dagen, mens Maoistene og Kongresspartiet står steilt mot hverandre.
Et helt annet spørsmål er hvordan USA og India ser på utviklingen.
USA er generelt ekstremt skeptiske til maoistene, og det murres om politisk linjeskifte ovenfor Nepal i India, spesielt etter at maoistene slik mange ser det, spolerte grunnlovsvalget da de krevde forholdstallsvalg og republikk.
Følg med dere! Dette blir spennende.
Tuesday, November 06, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment