Wednesday, March 07, 2007

Hopping for ungdomshuset og en bedre verden

I går, tirsdag, hoppet jeg sammen med tyve ungdommer i Tromsø sentrum i solidaritet med ungdom i København sin kamp for ungdomshus. Jeg hoppet ikke fordi jeg synes det er fint at ungdom kaster molotov coctail på politiet, men fordi jeg mener at byer bør ha ungdomshus. I en by fins det alltid et sentrum. Og i sentrum oppholder folk seg. Der hvor mye folk oppholder seg, er det penger å tjene. Dette har ført til at tomter i bykjerner er ekstremt dyre, og at det meste man kan foreta seg i sentrum koster penger. Det er i lys av denne utviklingen det blir desto viktigere å ha et ungdomshus, som et sted fritt for kommersielle interesser. Hvor man har øvingslokale for band, teaterverksted, cafe, kontoret for frivillige organisasjoner, og andre ting som ungdom trenger. Det er derfor med skuffelse jeg registrerer at ungdomshuset i Køben er revet, til fordel for en kristen sekt som er så fornøyde med seg selv og seieren over de "demonbesatte" ungdommene i Køben, at de nå skal starte kampen mot homofili med full styrke. Så på en måte kan man si det er triste tider for demokratiet og den politiske aktivismen. På den andre siden er det oppløftende at folk over hele verden har organisert aksjoner til sympati for ungdomshuset. For dette handler om mer om retten til et hus i København sentrum. Dette handler om retten til å ha en oase av idealisme, frivillighet og kultur fritt fra markedets usynlige hånd. Og den kampen er ikke over, ikke på langt nær. Og ikke nok med det, på mange områder går den så det suser!
Wikipedia prosjektet har vist at mennesker, ved å yte etter evne å motta etter behov, kan skape et mye bedre leksikon en markedet kan gjennom tilbud, etterspørsel og profittjag. Wikipedia er laget på dugnad, og er mer oppdatert enn alle andre leksikon. Og blir stadig bedre etter som fler og fler slutter seg til den global dugnaden.
Utviklingen av Linux, og annen freeware viser at man gjennom dugnad har skapt bedre datasystemer enn de tunge private aktørene som microsoft. Kildekoden til linux er fri, slik at alle kan forandre og forbedre programmet. Og best av alt, alt er gratis!
Musikk og filmindustrien er også på defensiven mot fildelingen, og til tross for patetiske og bakstreverske kampanjer som "piracy kills music" går det mot slutten for de store selskapene. Dette er ikke fordi folk vil ta penger fra musikerne, eller fordi de liker å stjele. Det er tvertimot fordi markedskreftene og kapitalismen selv har skapt så gode dataprogrammer og muligheter for informasjonsoverføring, at industrien har blitt overflødig. Forhåpentligvis fører dette til at vi kan bevege oss mot et samfunn hvor kunstnere kan leve av musikken sin i form av kunstnerlønn og konserter, uten at store plateselskap skal være et snyltende mellomledd som sørger for at aksjeeiere kan høste store gevinster.

Med andre ord, fremtiden er fantastisk (og trådløs)!

No comments: